6 INTRESSANTA FAKTA OM AFRICAN ANKARA FABRIC

6 INTRESSANTA FAKTA OM AFRICAN ANKARA FABRIC

(*på engelska nedan)

Vi köper tyg i Accra, GhanaEtt kärt barn har många namn


Ankara-tyg har många namn och svaret är olika varje gång beroende på vilken afrikansk landsrepresentant du frågar. Dess vanligaste namn är dock Wax print, Dutch wax, Ankara och Kitenge på swahili. I den här bloggen använder vi namnet Ankara.Mer än bara tyg


Hårt tyg ingår i många höjdpunkter i livet, som fester och bröllop, och därför bildar många människor ett djupare känslomässigt band med det. För många afrikaner är Ankara-tyg bokstavligen den första kontaktytan i livet, eftersom många barn lindas in i sin mammas hårda tyg så fort de föds. Mina tidigaste barndomsminnen finns faktiskt på mammas rygg i en bärsele gjord av hårt tyg.


Lätt vaxyta


Äkta Ankara-tyg är alltid 100% bomull. Tygets fantastiska mönster etsas på ett par kopparrullar innan de trycks på båda sidor av tyget med smält, smält vax. Vaxet som används är en naturprodukt som kommer från tallharts. Den tunna vaxytan gör tyget starkare och hjälper även till att stöta bort vatten bättre. Bomullstyg är också praktiskt i varmt väder eftersom det håller dig sval på sommaren och värmer upp dig i svalt väder. Det är just på grund av dess praktiska egenskaper som Ankara-tyget är ett populärt tyg i det afrikanska klimatet.Men är tyget helt afrikanskt...?


Det hårda tygets "afrikanskhet" har varit ett allt mer omtvistat ämne. Orsakerna till det kan kanske bättre förstås genom en kort introduktion till dess historia; 1846 upptäckte den holländska entreprenören Pieter Fentener att han kunde mekanisera metoden som användes för att göra traditionella indonesiska batiktryck. Maskintryckt Batik tilltalade dock inte indoneser som uppskattar handarbete. Fenteneri introducerade senare de tryckta tygerna till Guldkusten (nuvarande Ghana), där tygerna fick motsatt mottagande. Afrikaner fascinerades av tygernas livliga färger och vackra mönster, vilket gjorde att kitengetyget omedelbart spred sig över hela kontinenten.

Sedan dess har tyg traditionellt använts som en del av afrikanskt berättande; många Kitenge-tyger och dess mönstrade tryck är uppkallade efter afrikanska ordspråk, personligheter, städer, platser och tillfällen.

Genom århundradena har Kitenge integrerats i afrikansk kultur och historia, och även på global nivå förknippar många människor Kitenge-tyget med afrikansk kultur.
Sedan den hetaste frågan "Kan en icke-afrikansk person bära ett plagg av hårt tyg?"


Kort sagt, ja det kan du. Så länge plagget bärs med hänsyn till dess traditioner och afrikansk kultur, kan även en person med icke-afrikanska rötter bära Ankara.

Afrikanska kläder är inte maskerad- eller teaterdräkter.

Själv blir jag alltid glad när jag ser ett plagg eller accessoar av kitengetyg på en finsk eller icke-afrikansk person och om möjligt går jag alltid och frågar var plagget är köpt. Svaret är oftast att produkten köptes från Afrikanmatka eller tillverkades på mått. Det viktigaste är att köpa produkten av kreatörerna själva och på så sätt ge tillbaka och ekonomiskt och socialt stödja skaparna/ägarna av det aktuella kulturelementet. Alla kläder och accessoarer i vår snart öppnade nätbutik Esengo tillverkas i Afrika, i Ghana och stödjer lokala småföretagare och know-how.

I Finland och de nordiska länderna har många individuella afrikanska modemärken vuxit fram under de senaste åren och Esengo är stolta över att vara en del av denna våg.


Färger, färger, färger


Utöver dess unika tryck inkluderar Kitenges varumärke dess livfulla och unika färger! Som vi alla vet påverkar det att bära färgglada kläder direkt ditt humör. Så det är inte konstigt att kitengekläder alltid får bäraren på ett positivt och glatt humör! Vår snart lanserade webbutik, Esengo, har ägnat särskild uppmärksamhet åt färgval och vi har valt färgerna efter finska färgpreferenser. Så håll utkik, för snart kommer du att lära känna våra underbara Ankara-produkter!Har du några andra fakta, tankar eller personliga erfarenheter om Ankara-tyg som du tänker på?

Kommentera nedan!----


Ett tyg med många namn


Ankara-tyg har många namn och svaret är olika varje gång beroende på vilken afrikansk landsrepresentant du frågar. Dess vanligaste namn är dock Wax print, Dutch wax, Ankara och Kitenge på swahili.


Mer än bara ett tyg


Ankaratyg ingår i många höjdpunkter i livet, som fester och bröllop, och därför bildar många människor med afrikanska rötter ett djupare känslomässigt band med det. För många afrikaner är Ankara-tyg bokstavligen den första kontaktytan i livet, eftersom många barn lindas in i sin mammas Ankara-tyg så fort de föds. Mina tidigaste barndomsminnen finns faktiskt på mammas rygg i en bärväska av Ankara-tyg.


Lätt vaxrock


Äkta hårt tyg är alltid 100% bomull. Tygets fantastiska design etsas på ett par kopparrullar innan de trycks på båda sidor av tyget med smält, smält vax. Vaxet som används är en naturprodukt som kommer från tallharts. Den tunna vaxrocken gör tyget starkare och hjälper också till att stöta bort vatten bättre. Bomullstyg är också praktiskt i varmt väder eftersom det håller dig sval på sommaren och värmer upp dig i svalt väder. Det är just på grund av dess praktiska egenskaper som Ankara-tyget är ett populärt tyg i det afrikanska klimatet.


Men är tyget verkligen afrikanskt...?


Ankaratygets "afrikanskhet" har varit ett omtvistat ämne. Orsakerna till det kan kanske bättre förstås genom en kort introduktion till dess historia; 1846 upptäckte den holländska entreprenören Pieter Fentener att han kunde mekanisera metoden som användes för att göra traditionella indonesiska batiktryck. Maskintryckt Batik tilltalade dock inte indoneser som uppskattar handarbete. Fenteneri introducerade senare de tryckta tygerna till Guldkusten (nuvarande Ghana), där tygerna fick motsatt mottagande. Afrikaner fascinerades av tygernas livliga färger och vackra mönster, vilket ledde till att Ankara-tyget omedelbart spred sig över hela kontinenten.

Sedan dess har tyget traditionellt använts som en del av afrikanskt berättande; många Ankara-tyger och dess mönstrade tryck är uppkallade efter afrikanska ordspråk, personligheter, städer, platser och tillfällen.

Genom århundradena har Ankara integrerats i afrikansk kultur och historia, och även på global nivå förknippar många människor Ankara-tyget med afrikansk kultur.
Sedan den hetaste frågan "Kan en icke-afrikansk person bära Ankara-tyg?"


Det korta svaret är Ja, ja det kan du. Så länge plagget bärs med hänsyn till dess traditioner och afrikansk kultur, kan även en person med icke-afrikanska rötter bära Ankara.

Man bör dock komma ihåg att afrikanska kläder inte är maskerad- eller teaterdräkter.

Själv blir jag alltid glad när jag ser ett plagg eller accessoar av Ankara-tyg på en finsk eller icke-afrikansk person, och om möjligt går jag alltid och frågar var plagget är köpt. Det viktigaste är att köpa produkten av Skaparna själva och på så sätt ge tillbaka och ekonomiskt och socialt stödja skaparna/ägarna av det aktuella kulturelementet. Alla kläder och accessoarer i vår snart öppna onlinebutik Esengo tillverkas i Afrika, i Ghana och stödjer lokala småföretagare och know-how.

I Finland och de nordiska länderna har många individuella afrikanska modemärken vuxit fram under de senaste åren och Esengo är stolta över att vara en del av denna våg.


Färger, färger, färger


Utöver dess unika tryck inkluderar Kitenges varumärke dess livfulla och unika färger! Som vi alla vet påverkar det att bära färgglada kläder direkt ditt humör. Så det är inte konstigt att kitengekläder alltid får bäraren på ett positivt och glatt humör! Vår snart lanserade webbutik, Esengo, har ägnat särskild uppmärksamhet åt färgval och vi har valt färgerna efter finska färgpreferenser. Så du bör hålla ögonen öppna, för snart kommer du att lära känna våra underbara Ankara-produkter.Har du några andra fakta, tankar eller personliga erfarenheter om Ankara-tyg som du tänker på?


Låt mig veta!Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar